Binnenkort is het weer zover. Zaterdag 17 november staat in Theater aan de Parade voor de 60e keer het Oeteldonkse Kwekfestijn op de planken. Een mijlpaal, maar nog geen carnavaleske. Die hebben we pas bij 66 jaar (6×11). Het Oeteldonkse liedjesfestival heeft talloze Bossche carnavalsklassiekers opgeleverd. Winnaars en niet-winnaars. Het Kwekfestijn zorgt ook ieder jaar voor een nieuwe toevloed van echte Oeteldonkse nummers en vormt daarmee een onneembare horde voor de vaak afschuwelijke ‘Hilversumse’ carnavalsmuziek.
We hebben het er op onze oude website al meermalen over gehad. Het Oeteldonkse carnaval dreigt de laatste jaren door de groeiende stroom van met name westerse carnavalsvierders die de tradities niet kennen en dus niet eerbiedigen aan haar eigen succes ten onder te gaan. Juist een evenement als het Kwekfestijn zorgt voor evenwicht. Al gaan er helaas steeds meer kroegen en zalen tijdens carnaval overstag met de soms ergerlijke muziekkeuze. De echte Oeteldonkse muziek kan tijdens carnaval een beter evenwicht creëren. Hier en daar lijkt het tegenwoordig al op een gigantische after-ski-party. Een karakter wat totaal niet past bij het Oeteldonkse carnaval, maar wel de invasie van rouwdouwers en billenknijpers stimuleert.
Kwekfestijn 1989
Het lijkt de dag van gisteren, maar het is al 29 jaar geleden, dat Van Alles Wè op een daverende wijze het Kwekfestijn won met ‘En nou die hèndjes de lucht in’. Eén van de lekkerste carnavalsnummers uit 55 jaar Kwekfestijn. ‘De hèndjes’ werd zelfs een internationale hit met successen in België en vooral Duitsland, waar het bekende deuntje in de enorme optochten van Keulen, Düsseldorf en Mainz niet was weg te slaan.
Onvergetelijke avond
Voor hen die er op 11 november 1989 bij waren, is dat Kwekfestijn onvergetelijk. Niet alleen vanwege De Hèndjes, maar ook door het ongekend hoge niveau van die editie. 1989 leverde namelijk meerdere Oeteldonkse klassiekers op zoals ‘Zeg Hèdde gij’ van De Krukskes, ‘Ik zing veur jou’ van De Stiefels en ‘Veul Liefs uit Oeteldonk’ (Anoeschka) van Spuit Elluf. Stuk voor stuk klassiekers, die je gelukkig ook nu nog met carnaval in de juiste kroegen hoort.
Dierbare herinnering
De sfeer was die avond in de Pleinzaal van het Theater aan de Parade onvoorstelbaar. Het was toevallig de elfde ‘Kwek’ waar ik bij was. Samen met mijn toen aanstaande vrouw Marion en vrienden als de helaas te vroeg overleden Eelke de Jong sr. Het was voor Marion, als Limburgse, haar eerste Kwek maar ze was meteen enorm gegrepen door de Oeteldonkse muziek en de sfeer. Die avond is daarna niet meer geëvenaard. Voor zover ik kan nagaan althans, want het Kwekfestijn laat ik tegenwoordig links liggen. Ik trek zo’n avond fysiek niet meer. Helaas. Alleen tijdens het echte carnaval kom ik alleen ’s middags nog in beweging. Het verleden vormt wel een zeer dierbare herinnering.
Tekst: Frank van Geloven
Foto: Felix Janssens | Stadsarchief ‘s-Hertogenbosch